×

Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 838

Träkupol för fjärrkyla

 

Träkupol för fjärrkyla, Medicinareberget. Göteborg 2019. Nybyggnad

Beställare: Akademiska Hus

Iglo med varm känsla.

När en ny central för fjärrkyla skulle skapas på Medicinareberget i Göteborg hade beställaren Akademiska Hus två önskemål: byggnaden skulle vara både unik och koldioxidneutral. Vad passade då bättre än att utforma den som iglo? Det är den första kupolen i Sverige som är helt utförd i trä. Konstruktionen består av limträbågar med en dimension om 56 x 225 millimeter. De förenas och stabiliseras i toppen av byggnaden med hjälp av en stålring. Mellan bågarna sitter lager av glespanel, vindduk, mineralull, träfiberskivor, plywood samt bärläkt. Fasaden är klädd med träspån av furu. Den röda nyansen, roslagsmahogny, ger ett varmt och välkomnande uttryck, och man har fått fram den genom att behandla fasaden med lika delar linolja, terpentin och trätjära utblandad med pigment av Falu rödfärg.

Kupolen är placerad i en sluttning, vilket har gjort det möjligt att i dess sydvästläge skapa en gradäng av kiselbehandlad furu. Här ska förbipasserande kunna slå sig ner och koppla av en stund.

Kontakt

Wahlström & Steijner Arkitekter AB

Erik Dahlbergsgatan 3

411 26 Göteborg

Tel: +46 (0)31 24 90 50

office@wahlstrom-steijner.se