Träkupol för fjärrkyla

Vårt uppdrag

Igloo med varm känsla.

Nominerad till Träpriset 2024!

När en ny central för fjärrkyla skulle skapas på Medicinareberget i Göteborg hade beställaren Akademiska Hus två önskemål: byggnaden skulle vara både unik och koldioxidneutral. Vad passade då bättre än att utforma den som igloo?

Det är den första kupolen i Sverige som är helt utförd i trä. Konstruktionen består av limträbågar med en dimension om 56 x 225 millimeter. De förenas och stabiliseras i toppen av byggnaden med hjälp av en stålring. Mellan bågarna sitter lager av glespanel, vindduk, mineralull, träfiberskivor, plywood samt bärläkt. Fasaden är klädd med träspån av furu. Den röda nyansen, roslagsmahogny, ger ett varmt och välkomnande uttryck, och man har fått fram den genom att behandla fasaden med lika delar linolja, terpentin och trätjära utblandad med pigment av Falu rödfärg.

Kupolen är placerad i en sluttning, vilket har gjort det möjligt att i dess sydvästläge skapa en gradäng av kiselbehandlad furu. Här ska förbipasserande kunna slå sig ner och koppla av en stund.

Fjärrkylacentralen är en av de 12 nominerade till Träpriset 2024 och medverkar i avsnitt två av serien om priset, som finns att se på Svenskt Träs hemsida.

 

Fakta

Medicinareberget Göteborg, 2019. Nybyggnad

Beställare: Akademiska Hus
    © Wahlström & Steijner Arkitekter AB. All rights reserved. Webbplats av Joomlaproffs.se