Öresjö Ängar

Vårt uppdrag

Tillsammans med Magnolia Bostad och Tornstaden utvecklar vi det nya bostadsområdet Öresjö Ängar Berget, strax norr om Borås. I den första etappen planeras för fem hus om 235 hyreslägenheter med fantastisk utsikt över Öresjön, och med kantarellskogen in på knuten. Under tre av husen byggs ett garage för de boende, och i direkt anslutning byggs en ny park som går som en grön kil rakt igenom det nya bostadsområdet. Här finns det en bostad för alla behov, kvadratsmarta 1:or, till rymliga 4:or. Med en rumshöjd om 2,55 meter får bostäderna ljus och rymd. Planerad byggstart första kvartalet 2022, och inflyttning preliminärt från tredje kvartalet 2023.

I Öresjö Ängar Centrum möter staden naturen in på knuten. Här erbjuds moderna och smarta lägenheter med stora generösa perspektivfönster, i ett dramatiskt landskap och med långsträckt vy över Öresjön. Från det gemensamma torget klättrar kvarteren med upp för berget. Den utvändiga gestaltningen är omsorgsfullt designad med ett varierande taklandskap, och genomgående fasader av trä. I denna etapp projekterar vi 265 hyreslägenheter.

Inspirationen till de slutande taklandskapet, kommer från berget och de höga tallarna, som vi tänkte får sin fortsättning i de lutande taken, som ”rinner ner ” från berget mot bussgatan. Möjligheten till att utforma ett underjordiskt garage var avgörande för att få undan bilarna och undvika stora öppna parkeringsplatser. Befintlig topografi underlättade möjligheten att bygga garaget i sutteräng, och  mot söder skapa en gradäng i solläge, som leder ner till parken och dammen.

Även alla typer av livsstilar samsas här. Bo med bilparkering i garage, lådcykelparkering inomhus eller med ett stenkast till stadsbussen. Häng på den egna balkongen, grillkväll på den gemensamma gården, eller ta en löptur längs nån av alla skogens stigar.

När vi planerade för området sattes höga och ambitiösa klimatmål upp. Bostäderna byggs energi- och resurseffektiva för att och uppnå Miljöbyggnad Silver.

Fakta

Bostadsområde vid Öresjö, Borås 2022

Beställare: Magnolia Bostad / Tornstaden

Bruttoarea: Totalt ca 44 800 m²
    © Wahlström & Steijner Arkitekter AB. All rights reserved. Webbplats av Joomlaproffs.se